Dags för nya vinterkängor

Jag har haft samma vinterkängor i säkert 10 år nu. Men denna vintern är det dags för ett par nya. Dels är de gamla verkligen slitna och dels släpper de in väta trots täta impregneringar.

Men var köper man vinterskor och kängor till ett bra pris numera? Jag vill givetvis ha bra kvalitet, men det får inte vara svindyrt eftersom min plånbok inte innehåller så mycket pengar. På den lilla orten jag bor finns inte längre någon skobutik. Så därför är det 7 mil tur och retur om jag vill handla i en fysisk butik. Därför har jag bestämt mig för att handla online denna gången. De flesta svenska e-handlare har gjort det lätt att returnera och byta varorna så det ska nog bli bra.

Vad ska man tänka på när man köper vinterskor och kängor?

Ja, vissa saker måste man kolla upp innan man tar ett beslut. Är det till exempel stor skillnad på skinnskor och såna i konstläder? Idag görs vinterkängor ofta i skinnimitation och det är väl så bra som skinn tycker jag. Skinn andas något bättre, men släpper också igenom väta om man inte är noga med att behandla dem.

För min egen del köper jag hellre ofodrade kängor och har dubbla sockar i dem om det är riktigt kallt. Det är lättare att reglera temperaturen om kängorna bara har ett tunt foder. Pälsfoder tenderar också att filta ihop sig och ibland trycka på foten så skon blir obrukbar.

En rejält mönstrad sula är A och O. När det är vått och slipprigt ute eller när det kommer snö så hindrar en mönstrad sula oss från att halka och kanske bryta handleden eller något sådant förargligt.

Ska man välja vinterskor eller vinterkängor? Jag skulle säga att kängor är bättre, speciellt om du rör dig ute i naturen. När det är torrt ute och inte jättekallt kan man ha ett par vanliga joggingskor.