Kontorsergonomi & att jobba hemifrån

Under coronaepidemin har väldigt många av oss haft möjligheten att arbeta hemifrån. Det är väldigt förmånligt att kunna ta med sin dator hem och koppla upp sig mot jobbets server. Men trots fördelarna med att jobba hemifrån så finns det en del nackdelar med som kan vara avgörande för hur länge man faktiskt orkar jobba hemma. Något som har visat sig bli något av ett problem är att de flesta inte har en ergonomiskt anpassad arbetsplats hemma.

Höj- och sänkbart skrivbord mm

Det är nog inte så vanligt att ha till exempel ett höj och sänkbart skrivbord, en ordentlig kontorsstol eller andra ergonomiska hjälpmedel. Själv har jag en roller mouse som jag införskaffat för att ha hemma och snart har jag förhoppningsvis också hittat ett begagnat höj och sänkbart skrivbord. Vilket jag tycker är väldigt viktigt. Det verkar också vara vanligt att man har svårt att skilja på vad som är ”kontoret” och vad som är ”hemmet”. Det är nog lätt att tankarna går till tvättstugan eller vad du ska äta till middag när du jobbar hemma. Därför kan det vara bra att göra upp rutinerna i förväg och även den klassiska matlådan, så behöver du inte gå ifrån för att laga mat mitt på dagen.

Fördelarna med ”hemmakontor”

En av fördelarna med att jobba hemma är att du sparar pengar när du slipper ta bil, buss eller tåg till ditt arbete. Du sparar också tiden det tar att pendla fram och tillbaka, allt från att du går upp och gör dig i ordning till dess att du är hemma igen. Jobbar du hemifrån behöver du inte göra dig i ordning på samma sätt när det gäller smink och hårfrisyr. Vissa arbeten är också helt fria när det gäller tiden på dygnet som du arbetar. Det kan vara en stor fördel att kunna arbeta när du är som mest kreativ. En del tycker det är lättare och känner sig piggare att arbeta tidigt på morgonen, medan andra får som mest inspiration när dom jobbar på kvällar och helger.

Hur du än väljer att göra så tycker jag personligen att det är en stor förmån att kunna sitta hemma några dagar i veckan och jobba. Särskilt nu när det varit corona och folk vill hålla distans. Ta lite tid för pausgympa på lunchen och glöm inte att resa dig upp ett par minuter i timmen så håller du längre.