Fuktspärr för krypgrund

Inte alla vet om skillnaden mellan torpargrund och krypgrund. Det kan vara viktigt att veta så man sätter in rätt åtgärder vid problem med fukt och mögel. Om du ska välja en fuktspärr för krypgrund eller för torpargrund. Förr i tiden byggdes torpen eller bostäderna på en stengrund med luft mellan grunden och själva bostaden. Emellertid var det inga större problem med fukt på den tiden då man använde eldstäder i vartenda torp i landet. Eldstäderna kunde vara flera på en och samma våning och de byggdes ofta ihop med grunden. Då eldstädernas fundament gick ner i krypgrunden blev denna uppvärmd precis som bostaden och detta skyddade densamma från att drabbas av fuktproblem.

Krypgrund

Man skulle kunna säga att en krypgrund är den moderna tidens svar på torpargrund. Den krypgrund som byggs i moderna hus bygger ofta på samma princip som den gamla torpargrunden men med ett helt annat tillvägagångssätt. Det är detta nya sättet att skapa en krypgrund enligt torpargrundens principer som skapar fuktproblem i många av våra hus. Allting är mycket bättre isolerat i de moderna husen vilket är bra på ett sätt men samtidigt skapar problem med fukt. Eftersom nutidens bostäder inte har samma uppvärmningssätt som torpen förr i tiden så förblir ofta krypgrunden kall.

Fuktspärr nödvändigt i hus med krypgrund

Vi eldar inte i stora kakelugnar eller öppna spisar längre som värmer upp grunden. Istället isolerar vi bostaden i sin helhet till skillnad mot förr, och därför läcker ingen varm luft ut i krypgrunden. Istället förblir krypgrunden kall vilket i sig skapar kondens och därmed fukt. Därför är det viktigt om du har ett hus med krypgrund att du håller koll på luftfuktigheten i grunden för att du ska kunna förebygga fukt och mögel. Ett bra sätt att hålla krypgrunden i bra fuktbalans är att installera en avfuktare, alternativt att sätta in en fuktspärr i krypgrunden som gör att grunden håller en högre temperatur.